ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯВЪРХОВНА ПРОКУРАТУРА   О Б О Б Щ Е

...
ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯВЪРХОВНА ПРОКУРАТУРА   О Б О Б Щ Е
Коментари Харесай

Ревизия в Софийска районна прокуратура откри множество нарушения


ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ВЪРХОВНА ПРОКУРАТУРА
 

 

 

О Б О Б Щ Е Н  Д О К Л А Д  -  РЕЗЮМЕ

 

за осъществената тематична проверка в Софийска районна прокуратура
 
 
В осъществяване на заповед на и.ф. основен прокурор на Република България, издадена на съображение чл.138, т.1, т.2 и т.7 Закон за съдебната власт се извърши тематична проверка на място на активността на отдел " Специализиран " в СРП по досъдебните производства и преписките, предоставени на прокурори от отдела до неговото закриване на 25.09.2023г. Обхватът на инспекцията в осъществяване на възлагателната заповед на и.ф. основен прокурор е:
1. Неприключени към датата на проверката досъдебни производства, разпределени в отдел " Специализиран " на Софийска районна прокуратура по следните индикатори: номер и дата на образуване; ориентиране към отдел " Специализиран " /ДОИ/ и разпределение на прокурор/екип от прокурори - по кое време, от кого и с какъв акт; сходство с настоящите към този миг Вътрешни правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент в СРП, одобрени със заповед на административния началник на СРП и с настоящите все още на систематизиране Вътрешни правила за систематизиране на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент, одобрени от основния прокурор; наблюдаващ прокурор и проверяващ орган; своевременност и мотивираност на настояванията по чл.234, ал.3 НПК; удължение на периода от наблюдаващия прокурор и административния началник - срочност и мотивираност на актовете; дейности по следствието, осъществени отвън срок; надзор на взетите във връзка с обвинените лица ограничения за процесуална принуда; изговаряне по материални доказателства; равномерност на дейностите по разследването; срочност и успеваемост при осъществяване на задължението за управления на следствието и реализиране на непрекъснат контрол за законосъобразното му и навреме провеждане; аргументи за закъснение на следствието (обективни и субективни);
2. Проверка и разбор на прекъснати досъдебни производства, по които не е сбъднат правосъден или инстанционен/служебен надзор по отношение на:
- съществуване на основанията на чл.243, ал.1 НПК;
- съществуване на учредения за сезиране на горестоящата прокуратура за практикуване на пълномощията по чл.243, ал.10 НПК;
3. Проверка и разбор на спрените досъдебни производства, предоставени на отдел " Специализиран " - съгласно индикаторите по т.1, както и:
- осъществени ли са всички нужни процесуални дейности, с изключение на обуславящите спирането;
- интервал на прекъсване на разследването;
- съществуване на учредения за обновяване на наказателното производство;
4. Проверка и разбор на преписки, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства с оглед съществуване на учредения за реализиране на инстанционен/служебен контрол;
5. Организация на деловодната активност и документооборота в отдел " Специализиран " в СРП съгласно:
- Правилника за администрацията на ПРБ;
- Инструкцията за деловодната активност и документооборота в Прокуратура на Република България /Утвърдена със заповед от 07.04.2016 година, променена и допълнена със заповед от 27.12.2018 година на основния прокурор/;
- Правилата за електронен документооборот и даване на електронни услуги в Прокуратура на Република България /Утвърдени със заповед от 29.06.2020 година, изм. и доп. със заповед от 04.01.2022 година и заповед от 10.07.2023 г./;
- Правилата за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент в Прокуратура на Република България /Утвърдени със заповед от 13.09.2021 година, изм. и доп. със заповед от 27.07.2022 година на основния прокурор/;
- Номенклатурата на делата в ПРБ;
- Вътрешните правила и заповеди в СРП /ако има такива/.
Изпълнение на произлизащите от тях отговорности по осъществяване на деловодните интервенции: навреме вписване, отразяване на деловодните придвижвания в съответните книги, прикачване на документи и систематизиране в системата на УИС 3, настоящото запазване и архивиране на документи, както и организацията по даване и отчитане на достъп.
Тематичната проверка се извърши от екип в състав от 21 прокурори от отдел " Инспекторат ", отдел " Специализиран " и отдел " Досъдебен във ВП и от АП София и двама експерти от Дирекция " Информационно обслужване и технологии ".
Предварителни бележки:
След в началото конкретизиране е избран обсег на материалите, които се дават за инспекция - това са преписките и досъдебните производства, заведени в отдел " Специализиран " в СРП след 01.01.2020г.
С актове на ръководителя на ревизиращия екип са разпределени дилемите, включени в обсега на проверката и са посочени съответно досъдебни производства и преписки, подлежащи на инспекция от всеки прокурор от ревизиращия екип.
Отправена е и молба до завеждащ отдел " Аналитичен " - ВП за даване на информация по отношение на приемането в отдела на заповед от 19.03.2021 година и заповед от 28.09.2021 година /отменяща заповедта от 19.03.2021 г./, с които са одобрени и въведени в деяние Вътрешни правила за използване на правилото на инцидентния асортимент при разпределението на делата и преписките в СРП, респ. показване на мнения по наличието на посочените актове.
Видно от наличието на Заповед № РД…/08.02.2024г. на и.ф. основен прокурор на Република България предмет на инспекция са всички стадии на прокурорската активност - от завеждането на кореспонденция, през решаването ѝ от прокурора, респ. ситуацията ѝ все още на инспекцията.
Затова се стартира с отбелязването, че насочването на преписки и досъдебни производства в отдел " Специализиран " в СРП във времевите лимити на проверката е регламентирано със заповеди на административния началник на СРП, с които се утвърждават и вкарват в деяние Вътрешни правила за използване на правилото на инцидентния асортимент при разпределението на делата и преписките в Софийска районна прокуратура /Вътрешните правила/, като следва: №…/13.11.2015 година, № РД…/19.03.2021 година /с нея се анулира миналата заповед/ и № РД../28.09.2021 година /отменяща Заповед № РД…/19.03.2021 г./
При съпоставяне на наличието на изброените заповеди от позиция на обсега на проверката са видни две съществени условия.
Първото от тях, че наименованието на отдела " Дела с публичен интерес ” (ДОИ) е променено на отдел " Специализиран ". Тази промяна е единствено от периферия, тъй като разлика във функционалната подготвеност съгласно типа на закононарушенията по възлаганите преписки и каузи на процедура не настава. Така е, тъй като наредбата на чл.4, ал.6 от Заповед №…/13.11.2015 година на административния началник на СРП - прокурорите в отдел " Дела с публичен интерес " следят локално и родово подсъдни на СРП преписки и каузи за закононарушения с висок публичен отзив или фактическа и правна трудност, избрани от административния началник с стимулирана резолюция или заповед е сменена с чл.3, ал.6 от Заповед № РД…/19.03.2021 година - прокурорите в отдел " Специализиран " следят локално и родово подсъдни на СРП преписки и каузи за закононарушения с висок публичен отзив или фактическа и правна трудност, както и при нужда от осъществяване инструкции на основния прокурор. Налице е цялостна еднаквост в по този начин избраната предметна подготвеност, още повече, че по време на проверката не са открити случаи, при които се извършват инструкции на основния прокурор. Не е друг и идващият текст на чл.3, ал.6 от Заповед № РД…/28.09.2021 година – прокурорите в отдел " Специализиран " следят локално и родово подсъдни на СРП преписки и каузи за закононарушения с висок публичен отзив или фактическа и правна трудност, както и при нужда от осъществяване на методически и организационни инструкции на основния прокурор. И в интервала на деяние на третата подред заповед не са налице преписки, формирани поради инструкции от всевъзможен тип на основния прокурор.
Другата разлика е същностна. И нейната вътрешност е, че по силата на Заповед №…/13.11.2015 година насочването на материали към отдел " Дела с публичен интерес ” се прави с стимулирана резолюция или заповед на административния началник, като в идващите две заповеди от 2021 година се отстрани условието за навеждане на експлицитни съображения за ангажирането на прокурор от отдел " Специализиран ".
Според информацията, получена на 08.03.2024 година от завеждащ отдел " Аналитичен " - ВП заповеди № РД…/19.03.2021 година и № РД-…/28.09.2021 година на административния началник на СРП не са получавани в отдел 05 на ВП директно след издаването им през 2021 година, надлежно не е изразявано мнение по тяхното наличие. Същите са проучвани през 2023 година по въпроси, свързани с натовареността и разпоредбите за инцидентно систематизиране.
През целия ревизиран интервал се планува, че преписките се разпределят в деня на постъпването им или на идващия работен ден, съгласно поредността на завеждането им /чл.9, ал.1 от Заповед №…/13.11.2015 година, чл.7, ал.1 от Заповед № РД…/28.09.2021 година и Заповед № РД…/19.03.2021 г./. Предвидено е и, че заведените с номер на прокурорска кореспонденция материали, се рапортуват неотложно на административния началник или оправомощен заместител и същият слага писмена резолюция, посредством която дефинира способния отдел, бранш и група, в които да се извърши разпределянето /чл.9, ал.3 от Заповед №…/13.11.2015 г./, респ. дефинира способния отдел и група, в които да се извърши разпределянето /чл.7, ал.2 от Заповед № РД…/28.09.2021 година и от Заповед № РД…/19.03.2021 г./.
И в този момент е мястото да се посочи, че съгласно правото, живота и откритата прокурорска процедура всяка резолюция съставлява документално предписание на притежател на административна власт. Ето за какво реквизитите, без които не може са дата, волеизявление /обвързващо за адресата/ и открито авторство.
На първо място, нуждата за датиране на резолюцията не е своеволна или проявяване на тесногръд педантизъм, а е причина за съблюдаване на условието за разпределение на преписките в деня на постъпването им или на идващия работен ден, съгласно поредността на завеждането им. А последното е значимо, тъй като навременността постоянно е характерен белег на прокурорските дейности.
По-нататък, установяване на групата за разпределение на получените материали в отдел " Специализиран " (ДОИ) е една същинска демонстрация на управническата активност на административния началник, който по силата на закона управлява прокурорите и следователите, провежда и управлява активността на съответната прокуратура, а неговите разпоредби в този аспект са наложителни.
И, не на последно място, за резолюцията е безусловно наложително да е подложен автограф от разпореждащия. Единни са правната доктрина и правораздавателната процедура, че волеизявление без удостоверено авторство всъщност се приравнява на неявяване на обективирано властническо решение. Сиреч, в случаите, когато липсва автограф не може да се твърди, че е налице резолюция, най-малкото тъй като би трябвало да е ясно, че волеизявлението произтича от индивид в доминантно състояние. Съществува доктринерно разбиране, че щом се разкрие, че един акт не съществува в правния мир, то е излишно да се изследва съществуването на неговите реквизити, тъй като просто няма какво да се ревизира. В съответния случай отсъствието на автограф влече липса на резолюция. Евентуален метод, че е излишно да се изследва спазването на условията за установяване на група и слагане на дата обаче е с капацитет да намали пълнотата, всестранността и резултатността на проверката, тъй като икономисва разискването на по едно и също време въведените и вкупом изискуеми условия за систематизиране на каузи и преписки. Ето за какво в и за съответно проявление на активността по възлагане на делата и преписките в отдел " Специализиран " в СРП не се икономисват установяванията, касаещи слагане на дата и група за систематизиране на делата и преписките, респ. на претекстове за съответното деяние.
От всеки от прокурорите в ревизиращия екип са показани подробни систематизирания след осъществена детайлна инспекция на разпределените каузи и преписки и въз основа на тях е направен систематизиран отчет от 11.03.2024 година Изложенията на прокурорите от ревизиращия екип са извънредно стимулирани в сходство с критериите за наличието им, които са направени преди началото на фактическите ревизионни дейности. Материалите са приложени към систематизирания отчет и са разполагаем и на получателите му, и на членовете на ревизиращия екип. С цел усъвършенстване на наличието разкритите нарушавания на Вътрешни правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент в СРП, на Правилата за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент в Прокуратура на Република България, одобрени със Заповед № РД…/14.10.2015 година, изм. и доп. със Заповед № РД…/06.04.2016 година, изм. със Заповед № РД…/02.11.2017 година, изм. и доп. със Заповед № РД…/27.12.2018 година, изм. и доп. със Заповед № РД…/03.02.2021 година, изм. и доп. със Заповед № РД…/26.04.2021 година и на Правилата за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент в Прокуратура на Република България, одобрени със Заповед № РД…/13.09.2021 година, изм. и доп. със Заповед № РД…/27.07.2022 година настоящи в съответния миг са показани синтезирано в таблица с четири съставни елементи. Улесняващо съвпадане е, че постоянно срещаното нарушаване на неприлагане на образец от протокола за систематизиране на съответна кореспонденция към нея е закрепено все в чл.13, ал.3 на разпоредбите, одобрени от основния прокурор и настоящи в ревизирания интервал.
А отличаващите се и основни констатации са показвани настрана като са употребени обилно разкритите относими условия и обосноваващите доводи на членовете на ревизиращия екип. Описаната организация е приложена, тъй като акцентът е посредством работата на съответните наблюдаващи прокурори да се показа картината на активността на отдела по обособените категории преписки и каузи /такава е задачата, сложена със заповедта на и.ф. основния прокурор при възлагане на ревизията/. Стремежът с този способ на синтезиране е да се реализира нагледност на ревюто, като се подчертава на основните аспекти. Чрез направената систематизирана таблица освен се възприемат незабавно нарушаванията на вътрешноведомствените актове, само че и по този метод се разграничава активността на административния началник на СРП по възлагане на материалите на наблюдаващите прокурори от работата на последните по съответните дела/преписки.
А визираните обобщителни отчети /справки/ на обособените прокурори, в които след грижливо изследване са разкрити основните черти на прокурорска активност по съответните производства се приветстват и ползват с благодарност към генерализиращия документ, съставляват неразделна част от него и могат да се употребяват от всеки адресат.
Предоставените информация, информации, протоколи за инцидентен асортимент, сведения на магистрати и правосъдни чиновници и други също са включени като приложения към систематизирания отчет.
И по този начин в частта на отчета по отношение на неприключените досъдебни производства попадат данни за датата и хипотезата /чл.212, ал.1 или ал.2 НПК/ на формиране на производството, закононарушението по Наказателен кодекс, извършени дейности по следствието, а измежду тях заслужават да се упоменат индивидуализираните разпити на очевидци, привлечени като обвинени, назначени експертизи, изисквани и прилагани други материали. По този метод се реализира една прекомерно цялостна картина на обособеното следствие.
При инспекция на спрените наказателни производства също са посочени дейности по следствието, само че и освен това - обоснована е нужда и от други тъкмо посочени дейности, включително е осъществена и оценка на доказателствата по делото от аспект на аргументираност на решението за прекъсване на производството, в частност на мнението на наблюдаващия прокурор, че причинителят не е оголен.
По отношение на прекратените наказателни производства и на отводите да се образуват досъдебни производства са посочени минимум предмета на делото/преписката, основанията за длъжностен надзор или други констатации за нарушавания. А при положение, че при служебния надзор се анулират съответните постановления на прокурори от СРП се прави следствие /чл.243, ал.11 НПК/, а може и да се доближи до формиране на досъдебно произвеждане.
В приложената таблица също се намира съответна информация - за мотива за завеждане на преписката, за формиране на досъдебното произвеждане в съответната догадка на чл.212, ал.1 и ал.2 Наказателно-процесуален кодекс, както за закононарушението по Наказателен кодекс.
Обобщеният отчет е обединен документ, а неразривна част от него са таблицата и систематизираните изложби с приложения на членовете на ревизиращия екип. И, както се акцентира, главните констатации са показани настрана и по метод, в който попадат материали по следствието. Последните не могат да се разгласяват без позволение на наблюдаващия прокурор - чл.198, ал.1, пр.1 Наказателно-процесуален кодекс. Такова позволение за потребностите на проверката не е желано заради липса на нужда, защото осъществяването ѝ е предоставено със Заповед на и.ф. основен прокурор, на който се дават и резултатите.
А задачата на преди малко цитираната наредба е да не се манифестират дейностите по следствието, с цел да не се компрометира ефикасността му. И още основни моменти - визираната законова рестрикция касае етапа на наказателния развой, която не е обществена и по тази причина не сме изправени пред изключение на този главен принцип. От последното се постанова и изводът, че наредбата чл.198, ал.1, пр.1 Наказателно-процесуален кодекс се ползва в сходство с употребяваната в нея оптимално необятна терминология.
Следователно, изброените данни попадат в обсега на цитираното ограничаване, което работи постоянно и по отношение на всеки юридически индивид.
Поради това, за изпълнениет
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР